Inspiratie si invitatii

Cum se scrie corect o invitație de nuntă?

Invitațiile de nuntă sunt printre cele mai grele decizii de luat în ceea ce privește pregătirile pentru eveniment, iar în febra alegerilor nenumărate puteți comite greșeli pe care nu le mai puteți corecta ulterior.

Pentru că este un subiect sensibil, odată ce treceți de pasul alegerii modelului invitației de nuntă, atenția trebuie concentrată asupra detaliilor cele mai importante, respectiv textul și corectitudinea acestuia, formula de adresare și alte mici trucuri neapărat de folosit. În acest sens vă oferim câteva sfaturi pentru a avea o invitație de nuntă ca la carte.

Câteva sfaturi în redactarea textului invitaţiei de nuntă

Primul pas în realizarea textului invitației de nuntă este stabilirea ordinii numelor mirilor, precum și modul în care vă doriți ca acestea să apară imprimate pe invitație. În general, pentru cuplurile care nu optează pentru păstrarea numelui de familie inițial se folosesc doar prenumele acestora. În cazul cuplurilor formate din persoane publice sau ale căror nume este consacrat și recunoscut într-o anumită arie de interes este important să apară numele și prenumele ambilor miri.

Urmează apoi redactarea textului invitației, iar o regulă generală în acest sens este dată de prenumele mirilor și ordinea în care acestea au fost scrise pe copertă. Nu există o regulă obligatorie în ceea ce privește ordinea de scriere a prenumelor mirilor, însă se face apel la ordinea de scriere bărbat-femeie în cazul unor evenimente cu un puternic aspect tradițional. Astfel, dacă se începe cu prenumele miresei, toate celelalte prenume folosite în textul invitației vor fi folosite în aceeași ordine, respectiv prenumele mamei/ mamelor, soacrei/ soacrelor și nașei/ nașelor. Altfel, dacă pe copertă este trecut primul mirele și apoi mireasa, toate prenumele masculine folosite în invitație vor fi trecute primele, urmate fiind de prenumele feminine.

Încă un detaliu legat de modul în care este organizată informația în textul invitației este dat de decesul părinților mirilor. Aceștia trebuie neapărat să fie scriși pe invitație, însă numele lor pot fi încadrate într-un chenar pentru a sugera trecerea în neființă a persoanei/ persoanelor.

Pasul de urmat după stabiliea detaliilor legate de ordine folosirii numelor pentru textul invitației este legat de toate informațiile ce trebuie să fie neapărat introduse în text. Astfel, fie că alegeți să mergeți pe varianta clasică a unei invitații sau alegeți o formulă de adresare ușor mai prietenească, din textul invitației nu trebuie să lipsească niciodată datele despre: locația evenimentului, data și informațiile pentru confirmarea prezenței.

O dublă verificare a corectitudinii textului după tehnoredactare

După ce toate acestea au fost bifate de pe listă, numaidecât trebuie verificată și corectitudinea textului. Din grabă, puteți să cădeți în plasa unui copy-paste aparent nevinovat și să vă treziți cu un text pentru invitație cel puțin bizar sau pe alocuri agramat. Iar cum în textul invitației nu poate fi un link de trimitere către pagina ce v-a furnizat informațiile eronate, singurii responsabili de erorile apărute vor fi chiar mirii.

De asemenea, tot legat de corectitudinea textului atragem atenția asupra folosirii diacriticelor. Deși nu este neapărat să folosiți diacritice, modul în care vor fi pronunțate numele persoanelor de pe invitație, precum și al locației poate fi ușor stâlcit sau confundat cu un altul, ceea ce va produce un disconfort și pentru invitați, dar și pentru miri/ părinți/ nași/ organizatori.

Acum, după ce toate informațiile au fost cumva așezate în pagină după un template gândit de voi sau pe care l-ați găsit pe internet, mai trebuie verificat încă o dată textul, în vederea identificării greșelilor, dar și pentru a fi siguri că invitația nu conține prea multe detalii inutile. Foarte important este ca textul invitației să fie cât mai simplu și la obiect – data căsătoriei, orele și locul pentru: cununia civilă, cununia religioasă și petrecerea în cinstea nunții.

Iarăși, dacă ne referim la locație, pentru locurile recognoscibile, ușor de identificat, textul invitației poate să facă referire numai la numele sălii de petreceri/ oficiul de stare civilă sau biserică, dar în caz contrar este nevoie de informații suplimentare, respectiv adresa.

Alte detalii de specificat în textul invitației sunt legate de tematica evenimentului. Foarte plăcut și pentru invitați, dar mai ales pentru miri este sentimentul de grup omogen, de poveste creată de miri, dar în care aleg să pășească și invitații. Dacă vă doriți un dress-code pentru eveniment această informație trebuie așadar să fie precizată în textul invitației.

Spre final, trebuie verificate detaliile minore, respectiv dacă fontul ales este unul lizibil sau nu, dacă există un text/ propoziție de mulțumire pentru invitați, precum și dacă numerele de telefon, adresele, numele mirilor, nașilor, părinților și întreg textul sunt redactare corect.

În concluzie, deși pare un lucru minor, invitația de nuntă trebuie să fie atent realizată, căci nu doar modelul grafic al acesteia o să conteze pentru invitați. Iar dacă vă doriți să integrați setul complet de papetărie pentru nuntă coordonat invitației alese, din nou, va trebui să aveți în vedere detaliile legate de corectitudinea textului și folosirea sau lipsa folosirii diacriticelor pentru text. Cel mai deranjat pentru un invitat ar putea fi un text rezultat dintr-un mix de cuvinte cu diacritice și altele lipsite de acestea, lucru destul de des întâlnit pentru textul meniului.

Important de precizat: nu dați „bun de tipar” dacă nu ați citit atent, pe litere și cu glas tare textul trimis pentru tipărire. O să aveți surpriza neplăcută de a găsi greșeli pe care până atunci nu le-ați identificat, iar acest lucru vă va afecta numai pe voi, viitorii miri.

Comentariile sunt închise pentru Cum se scrie corect o invitație de nuntă?

Invitatii de nunta unicat pline de personalitate - https://altfeldeinvitatii.ro